PEUK – ESCAPE SOMEHOW

Artiest info
 
facebook
Label: PIAS Recordings

Onder de groepsnaam ‘PEUK’ treden drie Vlaamse muzikanten uit Limburg sinds 2019 samen op het voorplan met de naar de groep zelf vernoemde debuutplaat. Hun noiserock-muziek is vrijwel uniek te noemen in de wereld van de Belgische pop- en rockmuziek. De drie bandleden zijn zangeres, gitariste en songschrijfster Nele Janssen, bassist en backing vocalist Jacky Willems en drummer David Schroyen. Naast ‘PEUK’ hadden ze voordien elk ook nog andere muzikale projecten op hun conto staan bij groepen als ‘Evil Superstars’, ‘Millionaire’ of ‘Heisa’.

Met de plaat “Escape Somehow” brengt ‘PEUK’ nu een langverwachte tweede album uit met daarop tien door Nele Janssen gecomponeerde nummers. Bij hun eerste plaat werd de sound van de groep in de vakpers vergeleken met fluisterpopster ‘Cat Power’ die de rauwe klanken van bands als ‘Pixies’ of ‘Sonic Youth’ had geadopteerd om uiteindelijk bij een naar de nineties refererende ‘Nirvana’-achtig geluid uit te komen.

Ondanks de Nederlandstalige titel wordt de openingstrack “Bokkenpaleis” toch geheel in het Engels gepresenteerd zoals u zelf kunt vaststellen op de eerste audiovideo. Ook de tweede track op “Escape Somehow” hebben we op audiovideo aan deze recensie toegevoegd met het nummer “Good Old Ways”. Het zijn naast de songs “Lebanon” en “If So” tevens reeds eerder uitgebrachte singles uit deze nieuwe plaat van ‘PEUK’.

De dynamiek in de energieke nummers is okselfris en opwindend dankzij de geweldig krachtige stem van Nele Janssen en de stuwende gitaarriffs met pompende beats van bas en drums. Er zijn met “Break Table” en de van traag naar heavy escalerende albumafsluiter “Erase Me” zeker ook enkele wat rustigere nummers te horen op “Escape Somehow” hetgeen bewijst dat dit trio zich in de voorbije jaren in elke stijl verder heeft ontwikkeld. Als u in de volgende weken de gelegenheid zou hebben om ‘PEUK’ eens live te gaan beluisteren, dan kunnen we dat alleen maar warm aanbevelen. Vergeet de oordopjes dan wel niet mee te brengen want dit trio dreunt en dramt alsof hun leven er van afhangt.

(valsam)